Портала за малки обяви
Търсене:
ОБЯВИ НОЩУВКИ ПУБЛИКУВАЙ ОБЯВА ПОМОЩ
Burkan.info » София » Туризъм оферти » Екскурзии в страната » Уикенд в Княжевац»

Уикенд в Княжевац

Прегледано 374 пъти от 06 Март 2018. №: 2387085

Продължителност: 2 дни / 1 нощувка

Маршрут: София – Пирот – Долна Каменица - водопада Бигар - Княжевац – Ниш – Малча - Суковски манастир - София

Дати: 24.03.2018, 12.05.2018, 21.07.2018, 29.09.2018, 24.11.2018

Цена от: 119 лв.



1 ден:

Отпътуване в 7:30 ч. от София, Автогара Сердика, 7:40 ч. от бул. Сливница 138 – бензиностанция Шел по маршрут: София ­- ГКПП Калотина ­- Пирот - Княжевац. Пристигане в град Пирот. Градът е заобиколен от Влашка и Стара планина, които са рядък пример за девствена природа. Пирот е създаден върху изградена през 2 век антична римска станция, носеща названието Turres, което означава „кули”. През 9 век градът става българско владение до падането на Българската държава под византийско и османско владичество. През 15­17 век градът носи османското си име Шехиркьой и е център на вилает. През периода на Възраждането Пирот е център на Нишавската епархия. Тогава се основава Българската екзархия. Най-­отличителният белег на Пирот са неговите килими. Те са уникални и са гладки и от двете страни. Различават се значително от персийските, които са винаги геометрични. Градът се свърза изключително с производството на килими, което процъфтява, но и с отглеждането на овце и произвеждането на невероятно вкусното пиротско овче сирене.



Разходка в центъра на града. Посещава се евтиният пиротски пазар или по желание старата крепост Калето.

След това програмата ни продължава в посока Княжевац, като по пътя ще предстоят още две спирки: първата е посещение на църквата Пресвета Богородица в с. Долна Каменица, както и на българския средновековен владетелски комплекс.

Църквата се намира в средата на селището на издигната над левия бряг на река Тимок поляна по стария военен път от Пирот до Видин. Изписана е около 1323-1330 г. Построена е като храм във феодалното имение на изпиисания в нея Михаил Шишман или негов близък неуточнен по име български болярин от Видинската област на Царството в края на ХIII началото на ХIV в. След изчезването на останалите постройки след турското нашествие храмът, подобно на известната Боянска църква, става енорийска селска черква. Сега не действа постоянно.



Потегляне в посока Княжевац с кратка фото-пауза по пътя край водопада Бигар, над който някога е имало 12 воденици, а смото място местните наричт „Лудото врело“.

Пристигане в гр. Княжевац, и настаняване в хотела. Свободно време за разходка из града, където можете да се насладите на превъзходните вина или да разгледате някои от забележителностите като Старата чаршия и Етногрфския музей, където се намира и най-голямат колекция ръчно плетени чорапи в Сърбия. Вечеря с жива музика. Нощувка.



2 ден:

Закуска. Отпътуване за гр. Ниш. Пешеходна разходка в центъра на града: Площадът на Освобождението, в центъра на който е Паметникът на освободителите на Ниш, издигнат през 1936 г.; сградата на Кметството, построена за седалище на Народната банка; Националният театър; Крепостта от 18 век, на мястото на която се е намирало първото римско укрепление под името Найсус; дворецът “Бановина”, построена през 1886 г. като административна сграда и полицейски участък, а днес е седалище на Нишкия университет. Посещение на най-големия търговски център. Свободно време.

Програмата продължава с потегляне от Ниш и кратка спирка в с. Малча, където в духа на тази винена екскурзия, ще имате възможност да посетите традиционна винарска изба, както и да опитате местните вина и мезета.

Отпътуване за София с последна спирка по пътя за посещение на Суковския манастир Св. Богородица, живописно разположен в долината на река Ерма. Време за разглеждане на манастир и оптътуване.

Пристигане в София на автогара Сердика“ около 20:00 ч.



За повече информация, вижте на

www.globaltour.bg


Цена: 125.00 лв.

Телефон: 028680500



Подобни обяви

вила за почивка в Троянския балкан
Самостоятелна вила на 10км.от гр.Троян в подножието на Стара планина под Беклемето се намира вила ...
Великден 2017 Банско-Рилски манастир,Рупите-Мелник-Роженски манастир 2 нощ.закуски и вечери 167лв с транспорт
Великден на едни от най-светите места в България
Рупите – Мелник – Роженски манастир - Рилски ...
Кукерски фестивал в Перник - Сурва 2017
Дата: 28.01.2017

Престой: Еднодневна

Цена: 12 лв.

* ПРОМОЦИОНАЛНА ЦЕНА до...
Св. Валентин в Мелник
Дата: 11.02.2017

Престой: Двудневна

Цена: 99 лв.

1 ден 11.02.2017 София –...
Празник на сланината и греяната ракия в Априлци
Дата: 18.02.2017

Престой: Еднодневна

Цена: 32 лв.

1 ден 18.02.2017г. СОФ...

Публикувайте коментар към обявата