Портала за малки обяви
Търсене:
ОБЯВИ НОЩУВКИ ПУБЛИКУВАЙ ОБЯВА ПОМОЩ
Burkan.info » София » Туризъм оферти » Екскурзии в чужбина » Септемврийски празни...»

Септемврийски празници в Солун и Метеора - 6 манастира

Прегледано 86 пъти от 20 Юни 2017. №: 2374596

3 дни / 2 нощувки

22.09.2017 – 24.09.2017



ЦЕНА: от 195 лв.



1 ДЕН – София - Солун - Метеора

Отпътуване от София в 06:30 ч. от стадион „Васил Левски“ по маршрут Благоевград - Сандански - Кулата - Солун. Пристигане в Солун. Пешеходна обиколка на забележителностите – за начало - Бялата кула - символ на града, Църквата „Св. Димитър“ в която се съхраняват мощите на светеца, Крепостта „Ептапиргио“ (посещава се при възможност и преценка на водача) - най-добре запазената част от крепостните стени на Солун, Ротондата „Св. Георги“ (III в.), Арката на император Галерий (IV в.) и Римският дворец на император Галерий по-известен, като Хиподрум. Свободно време за посещение на Площад „Аристотел“ или панорамна разходка с корабче (около 30 минути) в термическия залив от където се разкрива прекрасна гледка към Солун. Отпътуване от Солун за Метеора и настаняване в Каламбака/Кастраки. Местността е разположена на река Саламврия на 50 км. западно от Лариса. Непосредствено на север от града се намира скалното образувание и манастирски комплекс Метеора - природен феномен предлагащ спираща дъха гледка. Вечеря (срещу доплащане). Нощувка в подножието на Метеора в хотел 4* в Каламбака/Кастраки.



2 ДЕН – Метеора

В 08:00 ч. закуска. В 10:00 ч. отпътуване за Метеора. Метеора (UNESCO) е вторият по големина и важност комплекс от православните манастири в Гърция след Света Гора и се състои от седем манастира, които са построени на върховете на труднодостъпни остри скали, приличащи на игли. Те се извисяват нагоре към небето на височина от 400 метра, като се предполага, че тези скални стълбове са се образували преди около 60 милиона години в следствие на серия движения на земна маса, а след това са били „моделирани“ от непрекъснатото въздействие на атмосферни условия, като екстремни температури, вятър и вода. Повечето манастири на Метеора създават впечатленето, че все едно са кацнали на високите скали и достъпът до тях е само чрез специални стъпала вдълбани в скалните образувания, подвижни стълби и въжени мостове. От седемте световно известни манастира на Метеора, днес само шест са достъпни за посетители. За да можем да се насладим по-дълго на магията на това свято място, през първия ден от нашия престой на Метеора, ще посетим четири от шестте манастира, като започнем с основания през първото десетилетие на XIV в. „Св. Николай Анапавса“ или известен още, като „Св. Николай Успокоител“. В него може да бъдат видяни фрески и рисунки на иконописеца Теофан Критски, творил и в Света Гора. Следва „Св. Варвара“, който е построен от братята монаси Йосиф и Максим през 1529 г. върху руините на стария манастир „Св. Русану“. Това е и причината да може да срещнете името на манастира и по двата начина. Днес той изпълнява ролята на метох. Третия манастир, който ще посетим е Малкия Метеор „Св. Варлаам“. Той е построен през 1541 г. сред внушители монашески обители. В миналото е бил духовното средище на Метеора. Възникването му се свързва с името на отшелникът Св. Варлаам, живял през XIV в., но истинският манастирски живот започва през XVI в., когато тук се появяват двамата монаси от знатен род - Нектарий и Теофан. Последния манастир, който ще посетим през този ден е Големия Метеор „Свето Преображение Господне“, който е най-големият от всички манастири и служи като основен музей. Основан е през 1340 г. от Свети Атанасий Метеорски, а днес в манастира могат да се видят едни от най-ценните образци на пост-византийското изкуство в Гърция. В костницата му се съхраняват черепите на починали монаси, в една от залите-музей може да видите множество военни униформи и реквизири, а манастирската библиотеката съдържа множество ръкописи и редки книги. Свободно време. Вечеря (срещу доплащане). Нощувка в подножието на Метеора в хотел 4* в Каламбака/Кастраки.



3 ДЕН – Метеора - Едеса - София

В 07:00 ч. закуска. В 09:00 ч. отпътуваме за да разгледаме и останалите два манстира. Женският манастир „Св. Стефан“ е основан през далечната 1192 г. точно над градчето Каламбака. Разположен е на една „скална игла“ и е обграден отвсякъде от пропасти. В миналото е предоставял място за молитви и медитации на първите монаси, които са и негови основатели, а днес също като „Св. Варвара“ е метох. Последният манастир от скалния комплекс Метеора, който е отворен за туристи, който и ние ще посетим е „Света Троица“ от чиято градина може да видите целия град Каламбака от птичи поглед. Основан 1362 г. манастирът се използва и до ден днешен. Интересен светски факт около него е, че той е използван, като декор за филма „For Your Eyes Only“ от поредицата за Джеймс Бонд. В 11:30 ч. отпътуваме от Метеора за Едеса, който е разположен между четири планини и е един от най-красивите градове в Гърция. Фото-пауза при красивите водопади. Свободно време в центъра на града с възможност да разгледате открития музей. В 17:00 ч. отпътуваме за България. Пристигаме на стадион „Васил Левски“ в София около полунощ.



Цената включва:

Транспорт с лицензиран туристически автобус;

2 нощувки със закуски в хотел 4* в Каламбака/Кастраки;

Туристическа програма в Солун;

Туристическа програма в Метеора;

Посещение на водопадите в Едеса;

Медицинска застраховка с асистънс за лица до 65 години;

Водач от агенцията.

За повече информация, моля свържете се с офиса на Doors Travel!

гр. София, ул. Неофит Рилски 60

тел. 359 2 / 4173377

gsm:0895071113

gsm:0895001128

e-mail: office@doors-travel.com

www.doors-travel.com


Цена: 195.00 лв.




Подобни обяви

Екскурзия до ПАРИЖ СЪС САМОЛЕТ и гид на български - 2/3* - стандартен хотел

Екскурзия до Париж със самолет и гид на български


2/3* - стандартен хотел - * <...
ЕКСКУРЗИЯ ДО РИМ СЪС САМОЛЕТ и водач на български
3* - стандарт - 3 *

ЕКСКУРЗИЯ ДО РИМ СЪС САМОЛЕТ и водач на български



...
ТАСОС - Зелената перла на Гърция - 3 дни

Екскурзии до Гърция


3* - стандарт - 3 *

ТАСОС - Зелената перла на Гърц...
ЕКСКУРЗИЯ ДО АЛБАНИЯ Дневен преход


Дати: 22.09.2016
Цена от: 220 лв.
4 дни / 3 нощувки

«РЕЗЕРВИРАЙ»
«ПР...
Екскурзия за 22 септември 2016 до Истанбул с 2 нощувки + БОНУС посещение парк и Мол Виаленд, WILD PARK - дивият свят на джунглата и океана + Одрин от Ст.Загора 22.-25.09.16
ПРОМО ОФЕРТА Екскурзия за 22 септември до Истанбул с 2 нощувки + БОНУС посещение парк и Мол Виаленд,...

Публикувайте коментар към обявата